top of page

 Ενδοδοντική Θεραπεία  Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

 

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι επίσης γνωστή ως απονεύρωση.

 

Μέσα στα εσωτερικά στρώματα του δοντιού, υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται πολφός . Αυτόσ μπορεί να καταστραφεί εξαιτίας πολλών λόγων, όπως η τερηδόνα, οι βαθιές εμφράξεις (σφραγίσματα), οι ρωγμές/κατάγματα δοντιού ή οι τραυματικές βλάβες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ιστός να αντιδράσει και να μολυνθεί με βακτήρια.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πόνο στο ζεστό ή το κρύο, την ευαισθησία στο δάγκωμα, το πρήξιμο ή την ευαισθησία του ούλου δίπλα στο δόντι. Ωστόσο, ορισμένες μολύνσεις μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα.

 

Όταν αυτό συμβεί, η ενδοδοντική θεραπεία είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί το δόντι και να ανακουφίστεί ο ασθενής μόνιμα από τον πόνο και τη μόλυνση.

 

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση του ιστού από το εσωτερικό του δοντιού και την αντικατάστασή του με ένα μόνιμο υλικό πλήρωσης, το οποίο ονομάζεται γουταπέρκα

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση);

 

Η θεραπεία του  στοχεύει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στην πρόληψη για αποφυγή του οδοντικού πόνου και μολύνσεως  στο μέλλον. Η διαδικασία σημαίνει ότι μπορούμε να σώσουμε τα δόντια που διαφορετικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν. Η αποκατάσταση των δοντιών είναι πολύ σημαντική γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό δόντι σας.

 

Τί είναι ο  Ενδοδοντολόγος;

 

Ένα σταθερό θεμέλιο είναι απαραίτητο για μια μακροχρόνια κατασκευή. Με τον ίδιο τρόπο τα δόντια σας χρειάζονται ένα σταθερό σύστημα ριζικών διαύλων που είναι τα θεμέλιά τους ώστε να αντέχουν μακροχρόνιες αποκαταστάσεις, κατασκευές.

 

Οι ριζικοί σωλήνες είναι απίστευτα πολύπλοκες δομές. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας παραπέμψει επειδή η θεραπεία του ριζικού σωλήνα απαιτεί ειδική προσοχή. Μικρά προβλήματα μπορεί με το σύστημα των ριζικών καναλιών μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί από τον γενικό οδοντίατρό σας. Ωστόσο, ο οδοντίατρος θα πρέπει να σας παραπέμψει σε πιο περίπλοκα προβλήματα.

 

Ένας ενδοδοντολόγος έχει επίσημη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και απέκτησε μεγάλη εμπειρία για να μπορέσει να προσφέρει την καλύτερη φροντίδα.

 

Στα ιατρεία μας, όλη η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας οδοντιατρικό μικροσκόπιο (Leica και Seiler) της τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο επιτρέπει την ανώτερη απεικόνιση της περίπλοκης ανατομίας του ριζικού σωλήνα. Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παροχή υψηλού επιπέδου ενδοδοντικής θεραπείας.

 

Γιατί απέτυχε η προηγούμενη θεραπεία ρίζας;

 

Προηγουμένως, οι ενδοδοντικές μας τεχνικές, όργανα και εξοπλισμός δεν ήταν τόσο καλές όσο σήμερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας μας.

 

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε τις τελευταίες τεχνικές για την επανάληψη περιπτώσεων που έχουν αποτύχει στο παρελθόν, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

 

Πονάει?

 

Η μεγαλύτερη φροντίδα λαμβάνεται για να εξασφαλιστεί ότι η θεραπεία είναι χωρίς πόνο και άνετη. Στόχος μας ακόμα και  αχγωμένοι ασθενείς να νιώθουν άνετοι και χαλαροί σε όλη τη διαδικασία. Δεν είναι ασυνήθιστο οι ασθενείς να κοιμηθούν!

 

Μπορεί να είναι επώδυνη για λίγες μέρες μετά τη θεραπεία και τα απλά παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε δυσφορία.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

 

Ο χρόνος που απαιτείται για την ενδοδοντική θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης.

Ο χρόνος θεραπείας είναι συνήθως 1,5 - 2 ώρες. Συνήθως η θεραπεία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο και ένα δεύτερο ραντεβού

Πόσο επιτυχής είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

 

Τα ποσοστά επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης.

 

Ένας ενδοδοντολόγος συχνά έχει ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90% για πρωτογενείς θεραπείες  (απονεύρωση που γίνεται για πρώτη φορά) και πάνω από 80% για επαναλήψεις θεραπειών.

Τι συμβαίνει μετά την ενδοδοντική θεραπεία ;

 

Το δόντι σας θα αποκατασταθεί με έμφραξη(σφράγισμα) ή στεφάνη μετά τη θεραπεία .

 

Μια λεπτομερής επιστολή θα αποσταλεί στον οδοντίατρό σας, εξηγώντας τη θεραπεία και συμβουλεύοντας τι περαιτέρω αποκατάσταση (όπως στεφάνη) απαιτείται. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εγκαίρως για να πραγματοποιήσετε την αποκατάσταση αυτή.

 

Η παραμονή ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού χωρίς την συνιστώμενη αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα  και μειωμένο χρόνο επιβίωσης της θεραπείας.

 

Ποιο είναι το κόστος της ενδοδοντικής θεραπείας;

 

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της περίπτωσης. Θα σας συμβουλεύσουμε σχετικά με αυτό κατά την επίσκεψη.

ενδοδοντολόγος Θεσσαλονίκη
ενδοδοντολόγος Θεσσαλονίκη
ενδοδοντολόγος Θεσσαλονίκη
ενδοδοντολόγος Θεσσαλονίκη

Ιατρεία παραπομπής

 

Τα δύο ιατρεία ς μας καλύπτουν την Ανατολική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και την επαρχία Ελασσόνας.

Επικοινωνήστε με το ιατρείο  της επιλογής σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Για να παραπέμψετε έναν ασθενή, χρησιμοποιήστε την εύκολη ηλεκτρονική φόρμα παραπομπής η κατεβάστε μία.

 

Κάντε κλικ στην καρτέλα «Online Παραπομπή» στο κύριο μενού

bottom of page